Vragen? Bel met onze Fotolijsten-experts: 085-7731950 (ma-vrij: 9.00-17.00)

Hoe maak je een fotolijsten collage?

Pinterest en instagram staan er vol van; leuke muren vol met fotolijsten. Sommige strak, sommige speels.
Aan het maken van zo'n fotolijsten collage gaat soms best wat werk vooraf.
In deze blogpost leggen we je uit waar je op moet letten bij het kiezen van fotolijsten voor zo'n fotomuur en hoe je ervoor zorgt dat je een strak resultaat krijgt.

 

Collage van fotolijsten

Bij het samenstellen van een fotomuur maken we onderscheid in een speelse fotomuur en een strakke fotolijsten collage met rechte lijnen en uitgelijnde fotolijsten.

Het maken van een speelse muur is eenvoudiger omdat je dan minder rekening hoeft te houden met de exacte positie van de lijst, dikte van het profiel en de formaten van de fotolijsten die je in je collage verwerkt.

Je kunt hierbij gewoon fotolijsten kiezen die je leuk vind en voor een echt speels effect kun je zelfs verschillende profielen, materialen of kleuren gebruiken.

Zo is het bijvoorbeeld leuk om strakke en landelijke profielen te combineren of zwarte en witte fotolijsten in één wand te verwerken.

Wil je een strakke collage van fotolijsten maken dan moet je wat beter nadenken over welke formaten en welke profielen je gaat gebruiken.

In de regel gebruik je altijd één type fotolijst, hooguit in meerdere kleuren.

Dit is belangrijk omdat je namelijk wilt dat de fotolijsten goed uit kunnen lijnen, dat kan bij verschillende profielbreedtes nooit.

Tussenruimte berekenen

Je begint met de buitenmaat van een fotolijst berekenen. Is je profielbreedte bijvoorbeeld 2cm dan wordt een fotolijst van 10x15cm ongeveer 14x19cm als buitenmaat.

Het geeft een mooi effect als je 1-2x de profielbreedte als tussenruimte gebruikt.

Het combineren van fotolijsten kun je doen door een matchende breedte/lengte maat te nemen en deze boven elkaar te plaatsen.

Zo kun je bijvoorbeeld een 20x30cm fotolijst in de breedte ophangen met daarboven een 30x40cm fotolijst in de hoogte.
De langste kant van de 20x30cm fotolijst is namelijk net zo lang als de kortste kant van de 30x40cm fotolijst.
Door dit soort combinaties te zoeken kun je een leuke fotomuur samenstellen.

Kant en klare fotomuur

Zoals je hierboven hebt kunnen kijken komt er behoorlijk wat kijken wanneer je een strakke fotomuur wilt creëren.
Gelukkig zijn er verschillende fabrikanten van fotolijsten die je het werk uit handen nemen doordat zij verschillende standaard pakketten met fotolijsten aanbieden.

Het handige van deze pakketten is dat er altijd een

SecaDesign fotomuren staan erom bekend dat zij geleverd worden inclusief een boorgaten template. Dit is een groot vel papier, net zo groot als de totale fotomuur wordt, met daarop punten geprint. Als je door deze punten heen boort dan komt de fotomuur exact zo te hangen zoals op de voorbeeldfoto's. Super handig!

De pakketten van fabrikant Deknudt worden voorzien van een liniaal met daarop de aangegeven afstanden waarop een ophangpunt geplaatst moet worden, een schroef of spijker bijvoorbeeld.
Dit vergt net wat meer aandacht maar ook deze manier zal zorgen voor een strak resultaat.

Vragen? Neem gerust contact met ons op 085 - 7731950