Vragen? Bel met onze Fotolijsten-experts: 085-7731950 (ma-vrij: 9.00-17.00)

Wat is een passe-partout?

Een passe-partout is een inzet in een fotolijst die afstand creëert tussen het profiel van de fotolijst en de foto die ingelijst moet worden.

Kenmerkend voor een passe-partout is de hoek van 45 graden waaronder het gat gesneden is.

Hoe een passe-partout gemaakt wordt, waar je op moet leggen en welke keuze mogelijkheden je hebt lees je in deze blogpost.

Opbouw van passe-partout karton

Passe-partoutkarton is er in vele varianten maar bij alle varianten is de opbouw hetzelfde.

Er is een toplaag, een kern en een onderlaag.

Vaak zijn deze in dezelfde kleur maar dit hoeft zeker niet zo te zijn.Fotolijst Lumi Pro met passe-partout

Museumkwaliteit

Er moet onderscheidt gemaakt worden tussen een passe-partout look en een echt passe-partout.

Sommige fotolijsten worden met een inlegvel geleverd waarbij je het effect van een passe-partout kunt creëren maar waarbij dit geen karton is.

Een echt passe-partout is altijd van karton, enkele millimeters dik en het gat is onder een hoek van 45 graden gesneden.

Van museumkwaliteit wordt gesproken als het een pH-neutraal, zuurvrij karton is zodat de foto op termijn niet aangetast zal worden door het passe-partout.

Let hier op wanneer je een passe-partout gaat kopen.

Kleuren en toplagen

De samenstelling van passe-partout karton kan zeer veel verschillen. Vaak wordt er gekozen voor een effen-kleur door alle delen van het passe-partout dezelfde kleur te laten zijn.

Een ander bekende variant is een zwart passe-partout met een witte kern. Hierdoor ontstaat een randje contrast dat een zeer mooi effect kan hebben. Door de zwarte kleur van het topvel ontstaat er een intenser beeld.

Een toplaag hoeft niet altijd een vlak stuk papier te zijn. Er bestaat ook passe-partout karton met een reliëf in deze toplaag.

Wanneer kies je voor een passe-partout?

De keuze om wel of geen passe-partout te gebruiken is natuurlijk een persoonlijke keuze gebaseerd op smaak.

Je kunt een passe-partout gebruiken om meer “body” te creëren. Heb je een hele mooie foto die slechts in een klein formaat afgedrukt is, maar wil je toch dat er wat meer aan de muur hangt, kies dan voor een passe-partout.

Hierdoor wordt de buitenmaat van je fotolijst groter.

Een andere reden kan zijn om meer aandacht naar het beeld te laten gaan. Door afstand tussen het profiel van de lijst en de foto te creëren, ontstaat er meer rust en gaat er meer aandacht naar de foto toe.

Je kunt een los passe-partout kopen of je kiest een fotolijst met passe-partout.

Vragen? Neem gerust contact met ons op 085 - 7731950