Vragen? Bel met onze Fotolijsten-experts: 085-7731950 (ma-vrij: 9.00-17.00)

5x tips en inspiratie voor je fotomuur

Die ene kale muur opfleuren? Of je wanden verfraaien met iets decoratiefs, zonder te hoeven klussen? Dan is een fotomuur maken een goed idee! Want met persoonlijke foto’s of sfeerbeelden aan de muur verandert je interieur. Wij delen vijf fotomuur tips en inspiraties, zodat jij zelf binnen no-time een creatieve fotowand hebt met leuke fotolijsten.

Fotomuur samenstellen: basisregels die je moet kennen

Voordat je gaten gaat boren in de muur, is het wel handig dat je op de hoogte bent van een paar basisregels die je helpen het mooiste resultaat te creëren:

  • Hang grote foto’s boven kleine. Of, als je meerdere foto’s op een horizontale lijn hangt, in het midden.
  • Zorg ervoor dat de ruimte tussen fotolijsten overal gelijk is. Ons advies: houd bij grotere lijsten 5 cm aan en voor kleine lijsten 2,5 cm.
  • Hang donkere lijsten boven lichte varianten.
  • Match je lijsten. Zorg ervoor dat ze dezelfde stijl hebben en passen bij je interieur.

1.    Speel met verschillende vormen

Als je graag een speelse fotomuur of collage aan de muur wil maken, dan kun je dat makkelijk realiseren door verschillende vormen fotolijsten op te hangen. Een combinatie van ronde, rechthoekige of vierkante lijsten maken je muur dynamisch en levendig. Je kunt er zelfs voor kiezen om daarbij te variëren in groottes. Diverse vormen en afmetingen van de foto’s, posters en lijsten maken je muur zeker uniek en persoonlijk.

2.    Houd rekening met kleuren

Kleuren zijn heel bepalend voor de uitstraling van je fotomuur. Houd bij het selecteren van je foto’s en fotolijsten al rekening met een kleurenpalet. Zo ontstaat er straks een muur dat één geheel vormt. Je kunt je foto’s natuurlijk ook bewerken om ervoor te zorgen dat ze bij elkaar passen door filters toe te voegen. Denk aan zwart-wit of iets met zachte pasteltinten.

3.    Cheaten: een fotoplank of fotowand

Waar de een houdt van een drukker interieur, mag het voor de ander wat eenvoudiger en rustiger. Een wandplank is dan ideaal. Deze plank monteer je aan de muur en hierop kun je fotolijsten plaatsen. Een compositie maken aan de muur is dan ook meteen een stuk minder spannend.

Wil je het zelf écht makkelijk maken? Gebruik dan onze speciale fotowanden. Dit zijn een reeks bijpassende fotolijsten die samen al een geheel vormen, zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen!

4.    Denk na over de ruimte

Naast kleurgebruik en stijl, is de ruimte waarin de fotomuur wordt gemaakt ook iets om rekening mee te houden. Komen de foto’s te hangen in het trappengat, aan de muur in de woonkamer of in de hal met hoge plafonds? In grote, open ruimtes mogen de foto’s wellicht wat meer opvallen en heb je dus ook grotere lijsten nodig in je compositie. Maar als je een knusse woonkamer wil opfleuren, dan zijn subtiele foto’s en fotolijsten vaak een betere optie.

5.    Maak een compositie

Een compositie maken is een van de belangrijkste onderdelen als je het ons vraagt. Begin niet zomaar met boren. Denk na over wat je wilt en visualiseer je ideeën eerst op papier of mét papier. Leg je foto’s bijvoorbeeld neer op de vloer en stel zo de ideale compositie samen.

Je kunt ook papier gebruiken en deze met plakband opplakken aan de muur om zo een meer realistisch beeld te krijgen van het resultaat.

Meer tips nodig?

Door een fotomuur te maken kun je je creativiteit de vrije loop laten. Gebruik onze tips om tot een unieke samenstelling te komen die past bij jou en het interieur. Op die manier maak je van je huis echt een thuis, waarin je je comfortabel, geïnspireerd en vooral thuis voelt.

Vragen? Neem gerust contact met ons op 085 - 7731950