Vragen? Bel met onze Fotolijsten-experts: 085-7731950 (ma-vrij: 9.00-17.00)

Ontspiegeld glas is dat altijd beter?

Regelmatig krijgen wij de vraag of wij ook fotolijsten met ontspiegeld glas verkopen.

Men acht deze glassoort namelijk beter dan normaal glas maar is dat wel altijd het geval?

In deze blogpost leggen we de verschillende soorten ontspiegeld glas uit en geven we antwoord op de vraag of ontspiegeld glas altijd beter is.

Verschillende soorten ontspiegeld glas

Het ene ontspiegelde glas is het andere niet. Het meest gebruikte ontspiegelde glas is eigenlijk niks meer dan normaal glas wat heel lichtjes geschuurd is.
Doordat hierdoor een lichtgolf niet recht door het glas kan maar onderbroken wordt, zorgt het ervoor dat het spiegeling wegneemt.

Bijkomend effect is echter dat de lichtdoorlaatbaarheid hierdoor minder wordt. Dit heeft effect op de weergave van de foto. Het beeld wordt minder helder en minder scherp.

Er bestaat ook recto-verso glas, dit wordt door fabrikant Deknudt gebruikt. Dit is glas dat slechts aan één zijde dit matte effect heeft. Hierdoor kun je zelf bepalen welke zijde van het glas je aan de voorkant van de fotolijst plaatst en op deze manier het effect groter of kleiner maken.

Museumglas

Naast standaard ontspiegeld glas en recto-verso glas bestaat er ook museumglas. Dit is ook ontspiegeld glas maar op een andere wijze geproduceerd.

Dit museumglas is voorzien van een coating die de spiegeling tegengaat en tevens, in de meeste gevallen, UV-werend is.

Ons advies

De keuze om voor ontspiegeld glas te gaan wordt door ons maar zeer beperkt geadviseerd.
Ontspiegeld glas dat in de standaardproductie gebruikt wordt, en daar wordt maar in zeer beperkte mate standaard mee geproduceerd, geeft in veel gevallen juist een nadelig effect in plaats van een positief effect.

Ja de spiegeling kan erdoor verdwijnen maar het beeld wordt hierbij ook minder scherp en de kleuren doffer.

Ga je een kunstwerk inlijsten en laat het budget het toe om voor museumglas te kiezen dan raden wij dit absoluut aan.
Dit glas wordt echter uitsluitend bij maatwerk artikelen door lijstenmakerijen geleverd. In de standaard samengestelde producten, zoals wij die verkopen, wordt dit in verband met de prijs nooit toegepast.

Bij een foto die ingelijst wordt met passe-partout wordt het afgeraden standaard ontspiegeld glas te gebruiken omdat dit het doffere effect vergroot.
Het gebruik van museumglas heeft dit kenmerk niet en kan wel gekozen worden.

Vragen? Neem gerust contact met ons op 085 - 7731950